حساسيت دندان يك مشكل شايع دنداني است كه اشاره به تجربه ناخوشايند تير كشيدن دندان و يا درد دندان حين خوردن و آشاميدن مواد سرد و گرم يا اسيدي دارد. اين مشكل مي تواند نشان دهنده تحليل ميناي دندان و در معرض قرار گرفتن دنتين يا عاج دندان باشد يا اينكه نشانه اي از تحليل لثه و بيرون زدن ريشه دندان باشد. اين مشكل بيشتر در افراد بين 20 تا 40 ساله ديده مي شود.
چه عواملي باعث ايجاد دندان هاي حساس مي شود؟
موارد زير همگي در حساس شدن دندان ها نقش پررنگي دارند:
- بيش از حد مسواك زدن : مسواك زدن بيش از دو بار در روز باعث تحليل ميناي دندان مي شود.
- فرسايش دندان
- تحليل لثه: اگر لثه كه محافظ ريشه است عقب برود شما با حساسيت دندان روبرو خواهيد شد.
- بيماري لثه: تجمع پلاك يا تارتار مي تواند باعث عقب رفتن لثه و حتي از بين بردن تكيه گاه استخواني دندان شود.
- دندان قروچه: ساييده شدن دندان ها به هم مي تواند ميناي دندان را از بين ببرد و به عاج آسيب بزند.
ساير علل دندان حساس عبارتند از:
پر كردن دندان: گاهي اوقات افرا پس از پر شدن دندان به صورت طبيعي ممكن است در مدت كوتاهي با حساسيت مواجه شوند كه زودگذر بوده و حاي نگراني ندارد.
بليچينگ دندان: برخي از افراد كه اقدام به سفيد كردن دندان يا بليچينگ مي كنند ممكن است تا مدت كوتاهي پس از آن با حساس شدن دندان ها مواجه شوند. البته اگر با ليزر بليچينگ انجام شود هيچگونه حساسيتي در كار نخواهد بود.
درمان دندانپزشكي حساسيت دندان ها چيست؟
افرادي كه دندان حساس دارند مي توانند از دندانپزشكان كمك بگيرند. در واقع اگر چند هفته از حساسيت ميگذرد و علائم آن پايان نيافته است بايد به دندانپزشك مراجعه شود. تيم دندانپزشكي طي يك جلسه كوتاه دندان ها را معاينه مي كند و علت و درمان را مشخص مي كنند. آن ها با كمك محصولات ضد حساسيت علائم فرد را تسكين مي دهند.
به عنوان مثال از ژل هاي حاوي فلورايد موضعي يا فلورايد وارنيش براي اينكار استفاده مي كنند. اينكار شايد لازم باشد طي چند جلسه انجام شود. و بسته به شدت حساسيت ممكن است حتي چند هفته زمان نياز باشد تا حساسيت دندان ها درمان شود.
در موارد شديدتر دندان احتمالا با روش هايي مانند كامپوزيت دندان پوشانده مي شود و يا اينكه اگر ريشه دندان در معرض ديد باشد با كمك جراحي پيوند لثه مشكل برطرف خواهد شود.